Franse Films

1. La Regle du Jeu

Jean Renoir regiseerde in 1939 een Franse dramafilm met de title La Regle du Jeu. Het is de film der films volgens Francois Truffaut. Na een paar weken met veel kritiek werd de film gemodificeerd, daarna kwam de WOII en werd het een verboden film. Eind jaren vijftig werden oude filmrollen gevonden en ontstond de huidige versie van de film. Het filmfestival in Venetie in 1959 zette de film definitief in de top tien. De filminhoud is herkenbaar, een teleurstelling in de liefde. De avontuurlijke vliegenier komt terug van een recordvlucht en ontdekt dat zijn minnares niet op het staat te wachten op het vliegveld. U komt niet teleurgesteld uit de bioscoop.

2. Leon the Professional

Leon, the Professional is een van de Franse topfilms uit 1994, de regisseur is Luc Besson. Hier volgt het verhaal in een notedop. Leon is een huurmoordenaar oftewel ‘cleaner ‘ in de film. Hij krijgt veel opdrachten van Tony, de maffioso uit Little Italy. Ondertussen ontmoet hij Mathilde, een twaalfjarig meisje met een blauw oog. Na een drugschandaal klopt Mathilde bij Leon aan.  Als Mathilde er achter komt dat Leon een huurmoordenaar is wil ze het ook leren om wraak te nemen op haar familie. Ze leert het vak van Leon, uiteindelijk wordt Leon het slachtoffer van hen van het drugschandaal. Vervolgens neemt ze het leven van Leon over. De wisselende emoties van wraak en geweld, vriendschap, hulp en solidariteit maken deze film bijzonder.

3. Les Visiteurs

Les Visiteurs  is een film van Jean Marie Poire met Jean Reno en Christian Clavier in de hoofdrol.  De premiere was op 27 januari 1993. De Franse komische film werd goed ontvangen. Het verhaal speelt zich af in 1123. Godefroy redt het leven van de koning en als dank krijgt hij de mooie bruid van Pouille. Hij vermoordt haar vader met een heksendrankje.  De tovenaar van Godefroys vader kan het helaas niet terugdraaien omdat hij seniel is met alle gevolgen van dien voor Godefroy samen met zijn achterlijke schildknaap Jacqouille. Dankzij het grote succes kwam er een vervolg in de vorm van Visiteurs 2. De film bracht wereldwijd bijna 100miljoen euro op. Dat is een fantastisch resultaat voor een niet-engelstalige film.

4. La Femme Nikita

La Femme Nikita is een film en serie in de periode van 1997 tot 2001. Sectie 1 is een clandestiene anti-terroristische organisatie. Het geeft een mooie veroordeelde vrouw voor moord op een politieman een tweede kans. Ze wordt een geheim wapen, goed getraind, van de regering. Dit levert een mooie film en een prachtige serie op van intrigrerende acties in een al of niet legale wereld. Een belangrijke factor is het anonieme maar effectieve handelen van la femme Nikita. In de serie zult u zien dat Nikita moeilijkheden krijgt met de doelstellingen wat ook weer de nodige intriges met zich meebrengt. Deze film is absoluut is aan te bevelen als u van tactiek en actie houdt.

5. Delicatessen 

Delicatessen is een Franse film in de categorie zwarte comedy en fantasiefilm. Het is een film uit 1991 van Marc Caro. Het won maar liefst dertien filmprijzen waaronder de beste niet-Engelstalige film. De film speelt zich af in een armoedige wijk met de slager Clapet als huismeester. Moraal is een zeldzaam ding in deze wijk. Betalingen vinden plaats met geweld, sex of wapens. De slager verkoopt mensenvlees en als iemand achterloopt met betalen kan hij de volgende vleesbout voor de wijk zijn. Het vriendje van de dochter van de slager is in gevaar en iedereen speelt daar op een eigen manier op in. De film heeft een verrassend einde, een aanrader.