Kastelen in Frankrijk

1. Palace of the Popes in Avignon

Het Pauselijk paleis of Palais de Papes of Palace of the popes  is een historisch een paleis in Avignon. Het is een fort, paleis, pauselijke residentie en zetel van het Christendom in de 14e eeuw. U vindt hier een oud Paleis en het nieuwe Paleis beide in de internationale gotische bouwstijl. De pauselijke bibliotheek vindt u in het zelfde paleis. In die zelfde tijd kwamen studenten, zangers en componisten voor inspiratie naar dit religious bolwerk. Ondanks de tand des tijds behield het paleis een bepaalde glorie en status. Het paleis werd overbodig toen Rome het pausdom opeiste in1370. Het wordt nu al jaren beschermd door de UNESCO samen met het historisch centrum van Avignon. Het huisvest nu regelmatig een religieuze tentoonstelling of concert.

2. Kastelen in Provence 

Kastelen in de Provence geven het landschap extra allure. Gelukkig zijn vele van deze kastelen geopend voor bezoekers, vaak met gids en steeds vaker met aandacht voor de kids. Het kasteel van Entrecasteaux is een voormalig fort uit de 11e eeuw, compleet gerenoveerd met meubilair en omringd door Franse tuinen. De eigenaar woont op het kasteel. Het kasteel van Vins sur Caramy dateert uit de Renaissance. U vindt hier een mooi tuin, loggia en jachthof. Het kasteel van St Martin de Pallieres is in een vierhoek gebouwd met op elke hoek een toren. De hallen en de monumentale keuken is nog in originele staat.  U komt langs vele kastelen terwijl u rondkijkt in de omgeving.

3. Mont St. Michel in Normandië

De Mont Saint Michel is een klein rotsachtig schiereiland in Frankrijk vlakbij de kust van  Normandië. Tegenwoordig is het te bereiken via een verhoogde weg. Het abdijcomplex en de omliggende baai worden beschermd door UNESCO. In 700 ontstond de abdij van de heilige Aubert. Volgens de legende gaf aartsengel Michael de monnik tot drie maal toe deze opdracht. Van kapel tussen de bossen ging het tot klooster en kerk. De Normandiers bouwden huizen bij de kerk. Het effect van de zeevloeden veroorzaakte de nodige veranderingen. Nu is het een veilige plek om te bezoeken voor toeristen met een abdij, een baai, een museum Grevin en kerk, de aubergge de la Mere Poulard, Archeoscope en Logis Tiphaine. Het is zowel een bedevaartsoord als een toeristische trekpleister qua gebouw en ligging.

4. Carcassonne in Languedoc Roussillon

Carcassonne is een versterkte Franse stad in Languedoc Roussillon. Het ontstond in de vijfde eeuw in opdracht van de Visigoten. De Vesting werd in 1853 grondig gerestaureerd. In de tijd van de kruistochten deed het dienst als gevangenis. Van de diverse bouwstijlen is af te leiden dat zowel de katholieke inquisitie als groepering onder Napoleon dit kasteel hebben gebruikt. Tegen woordig kunt u hier het musee de la Torture bezoeken met zeer realistische martelwerktuigen uit vroegere tijden.  De vesting bestaat uit een dubbele ring van wallen met 53 torens.  Een boottocht tussen de muren is een de van mogelijkheden. Samen met het stadje zelf is de vesting zeker een bezoek waard. U vindt hier een prachtig stuk Franse historie. In de omgeving ligt het Lac de la Cavayere, een recreatieplas.

5. Chateau Chambord in Centre

Chateau Chambord of kasteel Chambord in Centre is een zogeheten kasteel van de Loire. Het is in de 16e eeuw gebouwd als jachtkasteel en niet als een plaats om lang te verblijven. Het ligt slechts 15km van Blois in het bosrijke gebied van natuurgebied de Chasse de Chambord. Wat technische feiten; 440 kamers, 365 torens, 385 vuurplaatsen en 1036 ramen, 5500ha aan domein en omringd door een 32km lange muur met dubbele wenteltrap naar ontwerp van da Vinci. Het wordt zorgvuldig beschermd door UNESCO. Tijdens WOII was het een schuilplaats van veel kunstwerken uit het Louvre, in 1945 werd het gerestaureerd. Sindsdien is het toeristische historische attractie. Als u van historische architectuur houdt, is dit kasteel zeker een bezoek waard.